
Halk arasında ‘’göz tansiyonu’’ veya ‘’karasu’’ adlarıyla bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen sinsi bir göz hastalığıdır. Glokom tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı nedenidir. Çoğunlukla ileri dönemlere kadar hiçbir belirti vermeden seyreder ancak dikkatli bir göz muayenesi ile tanı konulabilir. Kırk yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden birinde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 20 kişiden birinde her iki gözde kalıcı görme kaybına neden olur. Özel Çağın Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. M. Gürkan Tatar Glokom ile ilgili bilgi verdi.
Göz İçi Basıncı ve Glokom İlişkisi
Göz içerisinde, göz içi sıvısı olarak adlandırılan özel bir dolaşım sistemi vardır. Sağlıklı bir gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilir ve dengeli bir şekilde emilerek boşaltılır. Bu sıvı göz içerisinde ki dokuları beslemekte ve iki saatte bir yenilenmektedir. Bu sayede göz içi basıncı normal düzeyde kalır. Genelde 20-21 mm Hg’in altındaki göz tansiyonu normaldir. Glokom hastalarını %70’inde göz içi basıncı 21mmHg ve üzerinde iken, %30 hastada normal değerlerde bulunmaktadır. Ancak daha düşük seviyelerdeki göz tansiyonlarında da glokom hastalığı görülebilir. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir.
Glokom Türleri
Üretilen göz sıvısının boşaltılması engellenirse göz içi basıncı artar ve ‘’Açık Glokom’’ oluşur ki bu en sık karşılaşılan glokom şeklidir. Burada, göz sıvısının kan damarlarına ulaşmasını sağlayan kanalcıklarda normalde olmaması gereken bir tıkanıklık durumu söz konusudur ve biriken göz sıvısı göz içi basıncı arttırır. Göz içi basıncının yüksek olması göz sinirine zarar verir ve tedavi edilmediği takdirde körlüğü kadar giden görme kaybına neden olur. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir.
Diğer bir glokom türü ise yine ileri yaşlarda ani olarak krizle ortaya çıkan ‘’Dar Açılı Glokom’’ dur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı, kusma ile karakterize bir tablodur. Acil tedavi gerektirir. Bebeklik ve çocuklu çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.
Görme kaybı nasıl oluşur?
Göz içi basıncı artması ile göz sinirini besleyen damarlara baskı olur ve görme sinirinin kan akımının bozulmaya başlar. Kanlanmanın bozulması da görmeyi sağlayan sinir liflerinin yavaş yavaş harap olmasına ve görme sinirinin çukurlaşmasına sebep olmaktadır.
Glokom belirtileri nelerdir?
Glokom, genellikle asemptomatiktir yani belirti vermez ve rutin göz muayenesinde veya başka bir nedenle doktora başvuran hastalarda yapılan muayene sırasında tesadüfen teşhis edilir. Bu nedenle her göz muayenesinde göz tansiyonunun ölçümü ihmal edilmemelidir. Özellikle açık açılı glokom ağrısız ve yavaş seyreder; bu nedenle erken farkına varılmaz. Sıklıkla yavaş ilerlediği için ileri evrelere dek belirti vermeyebilir. Hasta görmesinde azalma hissettiğinde hastalık genellikle ileri safhalara gelmiştir. Ancak dikkatli hastalara, erken evrelerde, okudukları sayfanın bazı yerlerini göremediklerinden şikâyetçi olmaktadır. Tedaviye başlanmazsa görme alanı bir borudan veya tünelden bakıyormuş gibi daralabilir. Son evrelerde ise ışık hissi dahi kaybolmaktadır. Ayrıca akut glokom kriz olarak adlandırılan göz içi basıncının aniden çok yükselmesi ile şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı, göz kanlanması, bulantı, kusma şeklinde kendini gösterebilir. Bu durum acil tedavi gerektirir.
Glokom çocuk ve bebeklerde de rastlanmaktadır. Yeni doğan bebekte normalden büyük gözler, saydam olması gereken kornea tabakasında bulanıklık veya saydam tabakada çizgilenmeler glokom belirtileri olabilmektedir.
Glokomda Erken Tanının Önemi
Glokom tedavisiyle glokom hastalığı tamamen ortadan kaldırılamaz. Tedaviyle ancak hastalığın ilerlemesi ve görme sinirine vereceği zarar durdurulabilir. Bu yüzden erken tanı hastalıktan az zarar görmek açısından önem taşır. Glokom tedavisi yaşam boyu devam eder.

Jennifer Lopez Rixos Mısır konseri için tüm odalar doldu

MİRAY CRUİSES EĞLENCE BİTMİYOR

Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Beauty Of Turkey 2025 güzellik yarışması için geri sayım başladı. Daha önce pek çok başarılı organizasyona imza atan ünlü model ve manken eğitmeni Onur Metin Şavluk, 30 Ağustos 2025’te Ankara’da gerçekleşecek bu görkemli gece için profesyonel ekibiyle hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. 30 Ağustos Cumartesi günü saat 19.00’da Ankara’nın seçkin mekanlarından C.K Farabi Hotel’de düzenlenecek organizasyon, hem yerli hem de yabancı basının ilgi odağı olacak. Ulusal televizyon kanalları ve önde gelen magazin temsilcilerinin de etkinliği yakından takip etmesi bekleniyor. Tarihsel anlamıyla da büyük önem taşıyan 30 Ağustos Zafer Bayramı, bu özel geceye ilham kaynağı oluyor. Gecede bando ve dans gösterileri, sürpriz sanatçı performansları, ünlü simaların katılımı ve özel kutlama anları ile unutulmaz anlar yaşanacak. Yarışmada sahne alacak model adaylarının eğitmenliğini, moda ve güzellik dünyasının tanınan isimleri Ünlü Manken & Tasarımcı İdil Berivan Karakuş ile Ünlü Manken Feyzanur Ceylan üstleniyor. Podyumda taşınacak şık ve göz kamaştıran kostümler ise usta modacılar Gözde İşbilir, Perihan Demirdelen ve İdil Berivan Karakuş (İdL Fashion) imzasını taşıyacak. Jüri koltuğunda ise tanınmış magazin duayenleri, ünlü marka sahipleri, iş insanları, estetisyenler, doktorlar, sosyal medya fenomenleri, oyuncular ve sanat dünyasından birçok değerli ismin yer alması bekleniyor. Ankara’da moda rüzgarlarının esmeye başladığı bu günlerde, organizasyonun mimarı ve Beauty Of Turkey markasının kurucusu Onur Metin Şavluk’a başarılar diliyor, bu büyüleyici geceyi büyük bir merak ve heyecanla bekliyoruz.

Dilan Pusa Zarafeti ve Doğallığıyla Parlıyor

Kenan Sürmeli’den Hem Futbola Hem Sanata Büyük Destek!

ÜNLÜ YAZAR ÜLKÜ GÖZEN STEWART’TAN YENİ KİTAP ”NESRİN’İN HAMAM BÖCEKLERİ”